Kill your darlings

2012-01-24 av Jenny Åkerblom. Inga kommentarer ».

Det tog ett tag innan jag lärde mig vad ”kill your darlings” innebär, men sen dess har uttrycket blivit min bästa vän. I utvecklingsarbete är det så lätt att haka upp sig på sin första idé, att stanna kvar vid det där som kändes så otroligt bra när man kom att tänka på det. Till slut är viljan att bevara den där första idén ett hinder för att komma vidare. Att ”killa sina darlings” är detsamma som att gå vidare på idé nummer två, tre eller fyra och se vad de kan ge (dessutom är det ett i många ögons förfärligt sätt att använda språket). Många gånger visar det sig att de andra idéerna är mycket mera fruktbara än den där första favoriten vars uppgift egentligen var att sätta igång tankearbetet.

Senvintern kommer gå åt till att skriva manus, böcker och säljtexter och dessutom ska jag vara med och genomföra ett affärsutvecklingsprojekt för företagare. Jag tippar att jag kommer killa många darlingar i det jobbet, men också skaffa mig en och annan erfarenhet som jag kan dela med mig av.