Är det mig eller omgivningen det är fel på?

2011-02-25 av Jenny Åkerblom. Inga kommentarer ».

Under ett par vinterveckor samarbetar jag med WSP och håller tillsammans med dem utbildningar i BeteendeBaserad Säkerhet. Vi har lagt upp utbildningen kring hur man får folk att sluta ta risker och hur företaget kan utveckla rutiner för att minimera olycksfall. Inom lean arbetar man också mycket med att få till smidigast möjliga arbetsgång.

Både säkerhet och effektivitet kräver att man tar diskussionen om beteende ett steg längre. Hur enkelt är det inte att att säga: du gjorde fel när du inte följde instruktionen? Men om flera personer gör samma fel, då är det instruktionen det är fel på. Om flera personer är klantiga i samma arbetsmoment, då är det momentet vi ska titta på. Design är A&O för att få saker att fungera som de är tänkte. Här kommer länken till en inspirerande sida om funktionell ( eller ickefunktionell) design http://www.baddesigns.com/