Världen är inte enkel och folk är inte idioter

2011-02-17 av Jenny Åkerblom. Inga kommentarer ».

Ibland blir jag matt när jag möter kollegor i ledarskapsbranschen. De dundrar på med sina PowerPoints och pratar ett sorts mumbojumbospråk som till vissa delar kan identifieras som engelska, men resten? Trots en gedigen utbildning och ett stort språkintresse fattar jag inte hälften…  Min misstanke är att de är som skräddarna i \”Kejsarens nya kläder\” som lyckas övertala kejsaren att köpa kläder av luft genom att få honom att känna sig dum.

Den typen av konsulter har ofta ett vattentätt koncept de hänvisar till. ”Bra ledare på 4 dagar” eller ”Fem enkla steg till världsmästerskap”

Vi människor är mer komplicerade och ledarskap är något som uppstår tillsammans med dem du leder. Ledarskapskoncepten utgår oftast från att de du ska leda är en sorts formbar massa som alltid beter sig lika och bara väntar på att du ska komma och forma dem. Men manualer och koncept  fungerar inte på människor, tvärtom, om vi känner att vi blir utsatta för ett opersonliga och därmed nedlåtande förväntningar så svarar vi med att dra oss undan.

Maciej Zaremba har skrivit en mycket tänkvärd artikel om ledarskap efter slimmade koncept. Eller kanske handlar den om vad som händer om vi tvingas tänka och känna i kaos? Avgör själv: På chefskurs med Kafka