Att vara ledare och inte chef

2010-10-18 av Jenny Åkerblom. Inga kommentarer ».

Inom lean finns många ledare men få chefer. Vad är då skillnaden mellan en chef och en ledare? Jo, chefen har fler formella befogenheter och ansvarsuppgifter. En chef ska kunna sin arbetsrätt och lagarna inom arbetsmiljön, en chef har budgetansvar och personalansvar. Genom alla sina befogenheter har chefen makt och kan alltid försöka  ta sig ur en knipa med hjälp av hot eller löften om lön, arbetstider, uppsägning etc.

En ledare har inget annat än sin egen auktoritet att lita på. Det är omgivningens förtroende som skapar en ledare.

Inom lean är det många som får en ledarroll utan att ha chefsbefogenheter, det kan vara lagledare, 5-s ledare, leanimplentatör, stationsansvariga. Ibland stöter de på ett ganska rejält motstånd i sin ledarroll, ett motstånd som kan ha flera olika bottnar. Det kan vara ditt eget självförtroende som ställer sig i vägen, dina arbetskamrater som vägrar ge dig förtroendet, eller din chef som inte förstått hur viktigt det är att stå bakom dig och ge sitt fulla stöd.

Vad hindrar dig från att bli en bra ledare? Här har du lite tankehjälp för att börja fundera över vad du behöver stöd med i ditt ledarskap: ledarkompass