Gömma sig bakom ord

2010-09-28 av Jenny Åkerblom. Inga kommentarer ».

Just nu sitter jag och skriver scener till ett nytt stort teateruppdrag, en chefsutbildning där vårt mål med utbildningen är att ge cheferna helikopterperspektiv på sig själva och relationerna med andra. Scenerna ska vara som vardagen fast med tydligare konturer: typiska, igenkännbara och övertydliga, vilket är samma grundingrideinser som bra humor har…

Det är något så vansinnigt roligt att skriva scenerna och replikerna! Jag får ynnesten att begå det ena lustmordet efter det andra på de där typerna som finns på varenda arbetsplats. Just nu skriver jag ett par motsträviga karaktärer som är helt övertygade om att de har rätt i sak fast de är helt ute och cyklar.  När jag skriver dem använder jag mig av tekniker som vi alla använder oss av ibland när vi känner oss hotade och måste ”bevisa” att vi har rätt. Vi gömmer oss bakom orden, och som coach, samtalspartner, chef eller kollega till en sån här person är det bra att känna till ett och annat knep för att inte ramla i deras verbala fällor. Här kommer en sammanfattning på några av de vanligaste dimridåerna vi lägger ut och hur man kan bemöta dem för att få människan i fråga att se igenom sina egna argument. Tänk på vad du säger och vad du hör